Otázky a odpovědi

27. ledna 2012 v 21:11 |  VEGETERIÁNSTVÍ
Proč raději nepodpořit ekologické chovy?
Ačkoli mohou být podmínky v tzv. biochovech lepší než v chovech intenzivních, nejsou dobré. Například kuřata a slepice mohou být dvě třetiny života drženy v halách po tisících s hustotou až 16 zvířat na m2. Předepsaný prostor pro jedno prase je 1,3 m2 ve stáji a 1 m2 ve výběhu, který ani v závěrečné fázi výkrmu nemusí být poskytnut. Selata mohou být kastrována bez tišení bolesti, krávy a prasnice smí být uměle oplodňovány a běžné je i násilné odebírání mláďat. I v biochovech jsou zvířata zabita na jatkách v okamžiku, kdy přestanou být produktivní; stejně tak jsou zabíjena telata a kohoutci - nechtěné vedlejší produkty výroby biomléka a biovajec.
(Zdroj: Nařízení č. 889/2008/ES.)



Není veganství hazardem se zdravím?
Pokud budete jíst vyváženou stravu, tak nikoli. Světoví odborníci na výživu již dávno uznali, že správně sestavená veganská strava je nejen naprosto bezpečná, ale může i pomoci v prevenci či léčbě některých nemocí. Více informací.

Nejsou lidé náhodou všežravci?
Ano, a právě tím se zásadně lišíme od přírodních predátorů - ve způsobu stravování máme možnost volby. Důležité je, že bez živočišné složky se můžeme dnes již hravě obejít - rostlinná strava poskytuje dostatek všech látek potřebných ke kvalitnímu životu. Dál tedy zneužíváme a zabíjíme zvířata nikoli proto, že bychom jejich maso potřebovali k přežití, nýbrž jen ze zvyku a svévole. Rozum nám však dává povinnost volby, za kterou neseme následky.

Jak víte, že rostliny netrpí?
Přestože nemůžeme s jistotou říci, co cítí rostliny, je zcela bez pochyb, že netrpí tolik a tak intenzivně jako živočichové. Očividně prožívané utrpení zvířat, kterým jsou prořezávány tepny na jatkách, a jejich řev, se nedá v racionální debatě srovnávat s vytažením rostliny ze země nebo odříznutím jejích plodů. Kromě této skutečnosti nelze zanedbat fakt, že veganská strava v porovnání s konzumací zvířat rostliny šetří, neboť jejich zkrmování zvířatům jich vyžaduje mnohonásobně více než produkce rostlin pro přímou lidskou spotřebu.

Copak já sám můžu něčemu pomoci?
Běžný konzument živočišných produktů za svůj život přímo sní několik tisíců zvířat. Tím, že nekupujeme maso, vejce a mléčné výrobky a dáváme přednost produktům neživočišným, ovlivňujeme podle platných tržních zákonů celkem značně poptávku. Ta zpětně ovlivňuje množství produktů či těl zvířat od výrobců žádáných a klesá-li poptávka, klesá i počet zvířat chovateli množených. Uvědomíme-li si objem potravin námi konzumovaných, zjistíme, že máme v průběhu našeho života nezanedbatelnou moc ovlivnit poptávku po vyráběných potravinách. Kromě toho tím, že se stanete veganem či vegankou, dáváte pozitivní příklad lidem ve svém okolí a je pravděpodobné, že tím někoho z nich také povzbudíte k zamyšlení nad svými návyky.

Co když mám příliš slabou vůli?
Abychom mohli zabránit co nejvíce utrpení, je důležité, aby každý z nás zaujal takový přístup, který dokážeme udržet. Po přečtení tohoto webu se můžete rozhodnout, že se okamžitě stanete vegany; můžete se také rozhodnout jíst méně živočišných výrobků a vyzkoušet nová veganská jídla.
Pokud se v tuto chvíli necítíte na kompletní změnu jídelníčku, neznamená to, že proto musíte veganství zavrhnout a jíst stejné množství masa, mléka a vajec jako doposud. Každé omezení spotřeby živočišných produktů pomáhá snižovat utrpení, které jejich produkce způsobuje. Jíst potraviny ze zvířat jednou denně je mnohem lepší než je jíst při každém jídle; pokud je konzumujete dvakrát týdně, děláte mnohem lépe, než kdybyste je konzumovali každý den. Začnete-li tak alternativní potraviny do svého jídelníčku zařazovat pravidelně, bude pro vás brzy jistě mnohem snadnější představit si život jako vegan či veganka.

A to mám jíst jen nějaké bobule?
Veganský jídelníček se v žádném případě neskládá jen z bobulí. I v České republice lze už poměrně snadno sehnat pestrou škálu chutných veganských potravin. Patří mezi ně jak veganské alternativy ke konvenčním potravinám, jako jsou párky, salámy, paštiky, mléko, smetana, pomazánky, burgery, majonéza, jogurty, sušenky, čokoláda, či dokonce i zmrzliny, tak i zcela unikátní potraviny, jako například tempeh, tofu, seitan, arašídové máslo nebo chalva. Pokud máte špatné vzpomínky na sojové maso ze školní jídelny, můžeme vás uklidnit, že takový (většinou nepovedený) pokrm skutečně není reprezentativní ukázkou veganské kuchyně.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama