,Naše potrava by měla být naším lékem."

27. ledna 2012 v 20:42 |  VEGETERIÁNSTVÍ
Člověk chce být zdravý, je mu nepříjemné, když ho něco bolí, bojí se nemocí. Již starořecký lékař Hippokrates tvrdil, že naše potrava by měla být naším lékem. Mnoho nemocí dnešního "moderního" člověka je způsobeno jeho nesprávnou stravou. Přejídání, špatné kombinace potravin, nadmíra tuků a cukrů, rafinovaná, chemicky ošetřovaná strava. Jídlo se stalo smyslem života, ale my nežijeme proto, abychom jedli, leč jíme proto, abychom žili. Už i u nás se dostalo do podvědomí části veřejnosti, že maso a mléčné výrobky, doporučované v dřívější době nejsou právě ideální stravou.
Vegetariánská strava má nízký podíl nasycených tuků a většinou také velmi nízký nebo vůbec žádný obsah cholesterolu. To je v pořádku, protože lidské tělo si dokáže vyrobit tolik cholesterolu, kolik potřebuje, z esenciálních tuků, obsažených v obilninách, semenech a v dalších rostlinných potravinách bohatých na olej. Proto mají vegetariáni výrazně nižší hladinu cholesterolu v krvi a tím nižší riziko vzniku onemocnění srdce a cév. Vegetariáni mívají také nižší krevní tlak než ostatní populace. Choroby srdce, nejčastější příčiny úmrtí v Evropě a USA se mezi vegetariány vyskytují velmi zřídka.
Rakovina je nemocí, která je ve vědeckých studiích asi nejvíce dávána do souvislosti s vysokou konzumací masa. Tuky jsou důležitým zdrojem energie, ale jejich vysoký příjem souvisí se vznikem některých druhů rakoviny. Největší riziko představují již zmíněné nasycené tuky, pocházející z živočišných zdrojů. Vysoký příjem živočišných tuků nutí játra produkovat zvýšené množství žluči a při jejím zpracovávání střevními bakteriemi vzniká určité množství potenciálních karcinogenů. "Lahůdkové" masné výrobky nejenže obsahují vysoké množství sodíku, ale jsou také konzervovány dusitany a dusičnany, které souvisejí se vznikem rakoviny žaludku. Potraviny s vysokým obsahem vlákniny mohou představovat výbornou ochranu proti rakovině tlustého střeva a též proti tzv. civilizačním rakovinám - konečníku, prostaty, dělohy a prsu, na jejichž vzniku má podíl strava s nedostatkem vlákniny, zvláště pak tučná.




S konzumací mléka a mléčných výrobků se také pojí mnoho zdravotních problémů. Máslo, smetana, jogurt, sýr, zmrzlina atd. mají vysoký obsah živočišného tuku a tudíž i cholesterolu, způsobujícího cévní choroby (aterosklerózu). Uveďme si obsah tuku u některých mléčných potravin: máslo: 80%, smetana: 40%, sýr: 25 - 40%, zmrzlina: 20 - 40%. Konzumace potravin s tak vysokým obsahem tohoto typu živočišných tuků úzce souvisí se vznikem infarktů, mozkové mrtvice a rakoviny. Mléčné výrobky navíc obsahují živočišné bílkoviny jako kasein, který může být příčinou alergických (zánětlivých) reakcí, jako je chronická senná rýma, opakované ušní a průduškové infekce, ekzémy, astma a další zánětlivé stavy v kloubech, kůži a střevech.
Mléčné výrobky se propagují jako dobré zdroje vápníku, životně důležitého pro zdravé, silné kosti a "preventivně" chránící před osteoporózou. Osteoporóza však nemá přímou vazbu na nedostatek mléka, ale naopak nadbytek mléka k ní přispívá. Jednoznačně nejdůležitějším faktorem zde však je pohyb. Ztráta pohybu dnešního lidstva je hlavní příčinou řídnutí jeho kostí. Jak jsme si již uvedli, mléčné potraviny obsahují značné množství nasycených tuků, alergenní bílkoviny, ale také pesticidy, hormony i velké množství fosfátů, které mohou neutralizovat užitek z vápníku. Národy s největší spotřebou mléčných výrobků jsou současně i národy s nejvyšším výskytem tohoto onemocnění. Tento jev je pravděpodobně výsledkem účinku velkého množství bílkovin v živočišných potravinách, které ztráty vápníku způsobují.
Jestliže se rozhodneme mléčné výrobky omezit nebo z naší stravy úplně vyloučit, odkud potom získáme vápník a bílkoviny? Uvědomme si, že "veganští" živočichové, jako např. koně a býci si vytvářejí mohutné kostní struktury, aniž by pili mléko nebo jedli sýr. Tato zvířata jako kdyby věděla, že zelené listy, obiloviny, semena a zelenina oplývají vápníkem. Z těchto zdrojů ho můžeme získávat také my, lidé.
Nerozpustná vláknina (např. otruby) zabraňuje nahromadění zbytků potravy ve střevě a snižuje tak působení potenciálních karcinogenů na střevní stěnu. Rozpustná vláknina obsažená v ovoci a zelenině vynáší v trávicím a vylučovacím procesu z organismu toxické látky a karcinogeny.
Převaha masa, mléčných výrobků a vajec a naopak nedostatek vlákniny v "civilizované" stravě je také příčinou chronické zácpy. Potrava zůstává zbytečně dlouho ve střevech, v nichž dochází k nepřirozenému kvasnému a hnilobnému procesu. Jedovaté látky, které by normálně odešly z těla, se vstřebávají do krevního oběhu. To způsobuje běžné poruchy jako bolesti hlavy, podrážděnost, nespavost, celkovou únavu a nechuť k činnosti, náklonnost k infekcím a alergiím. Také se zhoršuje schopnost myšlení a soustředění, neboť se spousta energie vyčerpá k vylučování nežádoucích látek z krve.
Maso navíc obsahuje řadu chemických látek, ať už úmyslně aplikovaných nebo vinou znečištěného životního prostředí. Chovatelé preventivně, leč protizákonně "krmí" dobytek hormony a antibiotiky, jejichž zbytky v aktivní formě najdeme v mase. Zvířata pijí vodu znečištěnou těžkými kovy a zbytky pesticidů, které se potom objeví v řízcích a guláších. V současné době trpí lidé noční můrou v podobě BSE, nemoci "šílených krav." Kontaminace kuřat a vajec bakteriemi salmonely představuje vážné ohrožení zdraví lidí. Nákaza touto bakterií může vyvolat vážný průjem, infekci plic a onemocnění nervového systému, chronickou artritidu a nezřídka i smrt. Toxické odpady průmyslu se vypouštějí do řek a oceánů a pronikají do ekosystémů. Tyto jedy se koncentrují v mase ryb, které pak běžně obsahuje toxické chemické příměsi, o kterých je známo, že způsobují rakovinu, selhání ledvin, poškození nervů a vrozené defekty.
Světová zdravotnická organizace (WHO), Organizace pro výživu a zemědělství při OSN (FAO) i Americká dietetická asociace považují a na základě stovek studií potvrzují, že vegetariánství je zcela vhodný životní styl, a to i pro děti a těhotné ženy.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama